Kirazı Yağmur Vurdu

Gündem 28.05.2023 - 11:07 5757+ kez okundu.
 

Kirazı Yağmur Vurdu

Kemalpaşa'da olumsuz hava şartları sebebiyle erkenci kirazlarda yüzde 80 oranında hasar meydana geldi.
Kemalpaşa'da 86 bin dekar alanda 3 milyon kiraz ağacı yer alıyor. Mayısın ilk haftasında hasat edilmesi planlanan erkenci kirazlar ise olumsuz hava şartları nedeniyle çatladı ve mantar hastalığına yakalandı. Yüzde 80 oranında ürün kaybına uğrayan üreticiler, ancak yüzde 20'ye tekabül eden sağlam kirazları da maliyetini kurtarmayacağı gerekçesi ile ağaçta bıraktı. Bazı üreticiler, hasar gören ürünlerini dere kenarlarına döktü. Erkenci kirazda umduğunu bulamayan Kemalpaşalı çiftçiler, erkenci kirazlardan yaklaşık 10 gün sonra olgunlaşan Salihli ve Napolyon cinsi ürünleri hasat etmeye başladı. Kemalpaşa'da üretilen kirazların yüzde 30'unun erkenci kiraz olduğunu aktaran Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, "Bu kirazlarda yüzde 80 oranında zararımız var. Hasat zamanı yağan yağmur kirazlarımızı çatlattı ve ürünler pazar değerini kaybetti. Üreticiler mallarını ağaçta bıraktı. Şu anda hem iç piyasaya hem de ihracata gönderilecek geç eren kirazları hasat ediyoruz. Hava yine kapalı. İnşallah afet olmaz ve erkenci kirazlardaki zararı kapatabiliriz. Erkenci kirazlar toplama maliyetini kurtarmadı. Hasarlı ürünler dere kenarlarına, yollara döküldü. Çatlayan ürünleri alternatif olarak değerlendirebileceğimiz bir tesis yok. Yıllardır bunu talep ediyoruz. Bu tür durumlarda bu ürünleri değerlendirebileceğimiz bir kompleksin kurulması gerekiyor. Meyve kurutma tesisi ile bu ürünleri değerlendirme imkanımız olabilirdi ve çöpe gitmezdi. Biz oda olarak kendi imkanlarımızla kiraz lokumu yaptık. Bunu geliştirmemiz lazım. Eğer burada bir tesis olsaydı bu yüzde 80'lik zarar olmazdı" dedi.
Kemalpaşa'da olumsuz hava şartları sebebiyle erkenci kirazlarda yüzde 80 oranında hasar meydana geldi.

Kemalpaşa'da 86 bin dekar alanda 3 milyon kiraz ağacı yer alıyor. Mayısın ilk haftasında hasat edilmesi planlanan erkenci kirazlar ise olumsuz hava şartları nedeniyle çatladı ve mantar hastalığına yakalandı. Yüzde 80 oranında ürün kaybına uğrayan üreticiler, ancak yüzde 20'ye tekabül eden sağlam kirazları da maliyetini kurtarmayacağı gerekçesi ile ağaçta bıraktı. Bazı üreticiler, hasar gören ürünlerini dere kenarlarına döktü. Erkenci kirazda umduğunu bulamayan Kemalpaşalı çiftçiler, erkenci kirazlardan yaklaşık 10 gün sonra olgunlaşan Salihli ve Napolyon cinsi ürünleri hasat etmeye başladı.

Kemalpaşa'da üretilen kirazların yüzde 30'unun erkenci kiraz olduğunu aktaran Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, "Bu kirazlarda yüzde 80 oranında zararımız var. Hasat zamanı yağan yağmur kirazlarımızı çatlattı ve ürünler pazar değerini kaybetti. Üreticiler mallarını ağaçta bıraktı. Şu anda hem iç piyasaya hem de ihracata gönderilecek geç eren kirazları hasat ediyoruz. Hava yine kapalı. İnşallah afet olmaz ve erkenci kirazlardaki zararı kapatabiliriz. Erkenci kirazlar toplama maliyetini kurtarmadı. Hasarlı ürünler dere kenarlarına, yollara döküldü. Çatlayan ürünleri alternatif olarak değerlendirebileceğimiz bir tesis yok. Yıllardır bunu talep ediyoruz. Bu tür durumlarda bu ürünleri değerlendirebileceğimiz bir kompleksin kurulması gerekiyor. Meyve kurutma tesisi ile bu ürünleri değerlendirme imkanımız olabilirdi ve çöpe gitmezdi. Biz oda olarak kendi imkanlarımızla kiraz lokumu yaptık. Bunu geliştirmemiz lazım. Eğer burada bir tesis olsaydı bu yüzde 80'lik zarar olmazdı" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gundemkemalpasa.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.